Projektin luonne: Yhteistyö- ja näyttelyprojekti
Aihe: kodittomuus
Näkökulma: osallistava prosessi ja kommunikaatio
Avainsanoja: aktiivinen, passiivinen, yhteistyö ja vastuu
Tavoitteet:
1 tuoda koditon esiin aktiivisena toimijana passiivisen autettavan sijaan
2 koko yhteiskunnan vastuun tunnistaminen kodittomuuden ilmiöstä, ei ainoastaan virallisten tahojen.
Toteutuksen vaiheet: taustatutkimus, työpajat ja näyttely + seminaari.
Kesto: maaliskuu 2012 - toukokuu 2013.
Ihana kodissa osallistavuutta lähdettiin tarkastelemaan kodittomille suunnattujen asumisyksiköiden suunnitteluun liittyvien osallistavien prosessien kautta. Kodittomuuden parissa työskentelevät organisaatiot pyrkivät asiakaskuntaansa koskevassa suunnittelussa ottamaan kohderyhmän henkilöitä mukaan suunnitteluun. Osallistavissa prosesseissa mukana olevia kodittomia henkilöitä kutsutaan kokemusasiantuntijoiksi.
Projektin yhteistyötahot: Kuvataiteilija Ari Björnin ja arkkitehti Paolo Caravello, Helsingin Diakonissalaitos, Vailla vakinaista asuntoa ry (VVA), Helsingin sosiaalivirasto sekä näiden organisaatioiden asiakkaat.
Projektin taustatutkimus toteutettiin haastattelemalla asumisyksiköiden suunnitteluprosessiin osallistuneita suunnittelijoita ja kokemusasiantuntijoita.
1/21
Järjestetyt työpajat suunnattiin kodittomille ja niissä kartoitettiin osallistujien ja heidän lähipiirinsä osaamista, sekä pyrittiin löytämään kommunikointitapoja osallistaviin tilanteisiin.
2/21
OSAAN –työpajassa käydään läpi ryhmän tai yhteisön kesken valmiiksi painettuja kortteja, joissa lukee eri taitoja.
3/21
OSAAN korteista kertyy pinoja sen mukaan miten osallistujilla tai heidän lähipiirillään on lueteltuja taitoja. Korttien tarkoitus on tuoda esiin yhteisössä piilevää osaamista ja mahdollisuuksia.
4/21
Korttipinoista muodostui joitakin tilastoja, jotka visualisoitiin projektin kolmannessa vaiheessa.
5/21
6/21
Osaan kortit –työpajan tuloksia käytettiin työpajan toisessa osassa suunnittelutyöhön. Tuloksena oli eri taidoilla varustettuja t-paitoja.
7/21
Kuvassa on syntymässä teksti osaan Ommella.
8/21
Valkoisen paperin kammon välttämiseksi paitojen suunnittelussa käytettiin vakioita ja muuttujia. Muuttujia varioiden kukin osallistuja sai yksilöllisen paidan.
9/21
Hietaniemenkadun palvelukeskuksen porukkaa paitojen kanssa.
10/21
Ihana koti päättyi näyttelyyn Helsingin kaupunkisuunnitteluviraston info- ja näyttelytila Laiturissa, joka valikoitui näyttelytilaksi kontekstisidonnaisuutensa vuoksi. Laituri esittelee kaupunkisuunnitteluun, rakentamiseen, asumiseen ja ylipäätään Helsingin tulevaisuuteen liittyviä visioita.
11/21
Laiturin näyttelyssä oli esillä muun muassa työpajojen tuottamia tuloksia ja prosessin dokumentaatiota.
12/21
Filippo Zambonin kuvia Helsingin kodittomista.
13/21
Ruumiillisia harjoitteita taideproduktio koostui, Toistaiseksi nimetön kuunnelmasta ja tekstiosasta, joka kehittyi prosessimaisesti näyttelyn aikana.
14/21
Näyttelyssä oli myös mahdollisuus osallistumiselle. Ilmapalloista koostuvassa installaatiossa esitettiin kysymykset Mitä ajatuksia liität sanapariin Ihana koti? ja Millaisia asioita liität yhteisöön? Näyttelyvierailla oli mahdollisuus jättää oma vastauksensa installaatioon.
15/21
Osallistava toiminta marginaalissa, tarvitaanko sitä –seminaari. keskittyi osallisuuteen ja osallistavaan toimintaan. Seminaari oli suunnattu sosiaalityön, taiteen ja muotoilun ammattilaisille, jotka työssään kohtaavat marginaalissa olevia ihmisiä ja osallistavia tilanteita.
16/21
Iikka Lovio projektipäällikkö, Pääkaupunkiseudun sosiaalialan osaamiskeskus Socca kuvassa vasemmalla.
17/21
18/21
Lea Kantonen, Kuvataiteilija, Taiteen tohtori kuvassa kasvot kameraan.
19/21
Leena Eräsaari, yhteisösosiaalityön professori Jyväskylän yliopisto. Eräsaasi puhui otsikolla Mikä on kodittoman osa ja osallisuus maailmassa?
20/21
Seminaarin paneelikeskustelun aluksi osallistujat muodostivat ryhmissä kysymyksiä panelisteille.
21/21